De gemeenten Land van Cuijk en Gennep zetten samen met Rijkswaterstaat hun samenwerking voort om op een aantal bermen langs de A73 en de A77 zonneparken te laten ontwikkelen. Op 21 november ondertekenden de betrokken partijen hiervoor een samenwerkingsovereenkomst die een vervolg is op de eerdere intentieverklaring uit 2023.
Stroom voor 6.500 huishoudens
Met de ondertekening van de overeenkomst is de eerdere verkenningsfase afgerond, waarin de definitief beschikbare oppervlakte voor opwek van zonne-energie, de ruimtelijke kaders en de financiële haalbaarheid werden onderzocht. Van de 28 hectare die eerder in kaart is gebracht is, is na nader onderzoek nog 14 hectare over. Projectmanager Linda Lesterhuis van Rijkswaterstaat geeft aan dat we nu starten met de Planfase waarin we de uitgifte van gronden voorbereiden. ‘Dit is nodig omdat de gronden voor 25 jaar worden verhuurd. Aan de voorkant moet dus goed nagedacht worden over welke eisen en voorwaarden we stellen aan een ontwikkelaar van zonne-energie. We hopen uiteindelijk 17.000 MWh per jaar op te kunnen wekken. Dit is ongeveer evenveel als het stroomverbruik van 6.500 huishoudens per jaar.’
Zorgvuldige aanpak
Bij het bepalen van mogelijke geschikte gronden voor de realisatie van een zonnepark langs een snelweg komt veel kijken. Het zijn dan ook vaak langdurige trajecten. Veiligheid en logistieke toegankelijkheid zijn een belangrijk vereiste, evenals landschappelijke inpasbaarheid en het behoud van bestaande natuurwaarden. Tevens is het van belang dat inwoners en andere belanghebbenden die dichtbij een mogelijk zonnepark wonen mee kunnen denken en hun wensen kenbaar kunnen maken. Verder streven we ernaar om (groepen) inwoners financieel mee te laten doen aan de ontwikkeling van zo’n park, of dat via een omgevingsfonds opbrengsten van het park ten goede komen aan de omgeving.
Project Opwek Energie op Rijksvastgoed
In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 zeventig procent van onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen moet komen. Om hieraan te voldoen moet nog veel werk verzet worden. Het project OER A73/A77 draagt hieraan bij. Het maakt onderdeel uit van het landelijke programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER), waarin het Rijk samen met Provincies en gemeenten verkent waar en hoe we met steun van de omgeving grootschalig energie kunnen opwekken op rijksgronden. Het programma treft de voorbereidingen voor daadwerkelijke realisatie van energieprojecten door ontwikkelaars. Doel van programma OER is om de uitvoering van de Regionale Energie Strategieën (RES) te ondersteunen en meters te maken om de klimaatdoelen te halen. Dit project wordt uitgevoerd op verzoek van de RES Noord-Midden Limburg en RES Noord-Oost Brabant.
Bouke van Vught, wethouder Wonen, energie- en warmtetransitie, Land van Cuijk: ‘Binnen het Land van Cuijk vinden we het belangrijk om onze rol te vervullen in de regionale energie aanpak. Het inzetten van zonne-energie is daarbij noodzakelijk om op een duurzame manier te werken aan onze leefomgeving. Alleen met het volleggen van daken halen we de doelstellingen uit het Klimaatakkoord niet. Het is mooi om restgronden langs snelwegen zo een dubbele functie te geven. Ook bekijken wij of we aangrenzende gemeentelijke percelen kunnen inzetten om extra oppervlakte te creëren voor de opwek van zonne-energie. En we overleggen met Rijkswaterstaat over het aanplanten van extra bomen op gemeentegrond als compensatie van bomen die zij elders moeten kappen. Zo werken we aan mooie koppelkansen.’
Foto van links naar rechts:
Frank Berends (Rijkswaterstaat), Bouke van Vught (gemeente Land van Cuijk), Peter Stevens (gemeente Gennep)
© Gemeente land van Cuijk.